Sophie Grace Meditations

Vägledda meditationer på engelska

Under pseudonymen Sophie Grace Meditations har jag även gett ut vägledda avslappningsövningar och guidade meditationer på engelska. Vissa av övningarna finns både på engelska och svenska, men det finns också några övningar som än så länge bara finns på engelska (eller svenska). I det här inlägget kommer jag lite kort att presentera de övningar som bara finns på engelska. Du kan läsa mer om mitt arbete som Sophie Grace Meditations på den offentliga hemsidan, på www.sophiegrace.net. Alla övningar med Sophie Grace Meditations finns precis som de svenska meditationerna på alla streamingtjänster och ett flertal även på YouTube.

 

Breathing Exercise 3

I Breathing Exercise 3 behöver du bara andas in genom näsan och ut genom munnen. Andningsövningen finns i flera olika versioner. Jag säger samma sak i alla, men övningarna är olika långa så att du som lyssnar kan välja efter hur länge du vill meditera, och så är bakgrundsmusiken annorlunda i olika övningar. Vissa har vanlig avslappnande musik och vissa musik med binaural rytm i form av thetavågor det är något vissa frågar efter.

Your Special Place

Your Special Place är en vägledd dagdrömsmeditation som tar dig på en resa till den vackraste plats du kan föreställa dig. En plats som kanske bara finns i din fantasi eller kanske en plats som finns på riktigt. Det som är så smidigt med den här dagdrömsmeditationen är att den lätt anpassar sig från en dag till en annan. Ena dagen kanske din fantasi tar dig till en paradisö och en annan till ett vinterlandskap. Eller så kommer du till samma plats varje gång. Det är olika för olika personer, och det är lika bra vilket som. Denna meditation är en av de övningar jag hoppas kunna spela in på svenska snart. Jag har en översättning klar men min utrustning har börjat krångla så jag får hyra in mig i en studio i så fall. Ovan kan du lyssna på övningen på YouTube. 

Sophie Grace Meditations på sociala medier

Vill du själv, eller känner du någon som inte kan svenska ochkan vara intresserad av att ta del av mer nyheter från Sophie Grace Meditations? Då kan du/de följa mig på antingen Facebbok, Instagram eller LinkedIn.

LinkedIn

Facebook

Bokrescension: Min superkraft av Viktor Frisk

Bokomslag

Min rescension

Min superkraft av Viktor Frisk är en bok om ADHD, och så fantastiskt mycket mer. Jag har arbetat en hel del med barn med neuropsykiatriska funktionshinder och även levt i relation med män med ADHD. Så jag tycker verkligen att Viktor lyckas med att lyfta fram att ja, det finns svårigheter med ADHD, men det finns också många fördelar. Personer med ADHD kan ha en oerhörd drivkraft, bland annat. Jag har lyssnat på boken på Storytel och det är mer än en gång det drog i smilanden när jag hörde Viktor läsa sin historia. Den är berättad med en stor portion självdistans och humor. En bok jag verkligen rekommenderar.

Officiell beskrivning

Det tog sjutton år. Sjutton år för länge. Innan superbloggaren och artisten Viktor Frisk fick sin ADHD-diagnos fick han inte rätsida på någonting. När läkaren sa: ”Det står ju tatuerat ADHD i pannan på dig, hur har alla kunnat missa det?” var det många pusselbitar som föll på plats, men det blev även en rejäl tankeställare. ADHD förknippas ofta med något negativt, en sjukdom och belastning. Man klassas som dryg, jobbig och får många gånger höra att man dum i huvudet. Men för Viktor har diagnosen i stället öppnat totalt oväntade dörrar och han har lärt sig att dra nytta av sin rastlöshet och frenesi – ADHD:n har varit som en extra motor som drivit honom till framgång och rakt in i svenska folkets hjärtan.

Här berättar Viktor om sitt liv med ADHD. Om den struliga uppväxten på landet utanför Eskilstuna, om livet före diagnosen när ingen, absolut ingen, förstod honom. Om sin inre frustration, om tvivlen och skuldkänslorna. Men också om allt det positiva som han fått med sig från sina erfarenheter och hur han lyckats vända ADHD-diagnosen till en personlig superkraft.

Det här är boken som Viktor Frisk önskar att han, hans familj, lärare och kompisar hade kunnat läsa när livet var som tuffast. Han är storebrorsan som hjälper till att visa vägen till hur man kan hantera en vardag med ADHD. Här erbjuder han sina egna lösningar på det som många ser som ett hopplöst läge – vare sig det handlar om en hyperaktiv tonåring eller en frustrerad omgivning. För i Viktor Frisks värld är allting möjligt. Så länge turbomotorn är igång är det bara att tuta och köra.

 

Citat ur boken

Det var som om jag hade myror i brallorna. Jag kunde jag kunde helt enkelt inte hålla mig stilla.

Myt: Eftersom barn med ADHD inte är lika smarta som andra barn måste de oftast placeras i specialklasser. Fakta: ADHD påverkar inte den intellektuella förmågan. Barn som har ADHD utan andra tilläggsdiagnoser är minst lika smarta som vilka barn som helst. Men på grund av symptomen gör de kanske inte lika bra ifrån sig i skolan som sina klasskompisar. Många med ADHD har även inlärningssvårigheter som man tar itu med genom speciella stödåtgärder. De flesta barn med ADHD kan klara sig i vanliga klassrum med hjälp av föräldrar och lärare som använder sig av tekniker som positiv förstärkning, organisations och studietekniker samt stimulerande instruktionshjälpmedel. Källa: levamedadhd.se

En uppmaning till alla lärare från en jobbig elev: Alla människor är inte likadana. Alla har vi olika förutsättningar att lära oss saker på olika sätt. Inse det och öppna ögonen!

Tv-intervjuer

Fler bokrescensioner

Jag har även rescenserat boken "En bro till framtiden" av Göran Gyllensvärd. Klicka på bilden för att läsa rescensionen.

Annons

Bra avslappningsmusik med Peder B. Helland

Jag har bestämt mig för att börja tipsa er som läser om bra avslappningsmusik som du kan använda när du vill meditera eller slappna av på egen hand utan att bli vägedd av mig eller någon annan instruktör. Min meditationsmusiksmak karaktäriseras av att jag faktiskt rent av avskyr allts som innehåller vassa ljud som buddistiska singing bowls och liknande. Jag vill ha mjuk musik som antingen bara ligger som en stillsam matta eller en mer aktiv komposition med inspirerande glad musik, gärna med piano- eller violinslingor. Allt detta hittar jag i Peder B. Hellands musik.

Dance of Life med Peder Helland

Den här YouTube-videon Relaxing Celtic Music: Beautiful Music Relaxing Music Flute Music, Meditation Music fantastiskt vacker musik. Musiken kommer från alumet Dance of Life och är komponerad av norrmannen Peder B Helland. Precis som videotiteln anger innehåller den piano och flöjtslingor som ger mig fantastiskt härliga inre bilder när jag lyssnar på den. 

Låten jag vill rekommendera lite extra mycket heter Always.

Nedan kan du lyssna på albumet på Spotify eller iTunes. Jag har också laggt in videon ovan i en ny spellista på min YouTube-Kanal som heter Bra meditations- och avslappningsmusik (länk)

 

Dance of Life finns att streama på Spotify och Apple Music samt att köpa som mp3 på iTunes, Google pLay o.s.v.

Bildlänk till Hellands hemsida
Bilden tar dig till Peder B. Hellands hemsida pederhelland.com

Fler inlägg med Bra avslappningsmusik

Vacker morgonmusik - publicerat 24 maj 2017

Fler inlägg i kategorin Bra avslappningsmusik

Annons

Varför delas vissa av meditationerna upp i flera spår?

Ibland får jag frågan varför jag delar upp visa meditationer på flera spår och vissa är bara ett. Detta gör jag av flera anledningar. Den främsta anledningen är att jag tänker att alla ni som lyssnar inte har samma behov och att samma person inte heller har behov av eller lust att lyssna på exakt samma upplägg varje gång.

Uppdelningarna gör jag efter de ”kapitel” som finns i meditationen/avslappningsövningen. Det finns t.ex. alltid en inledande del som syftar till att få personen som lyssnar att varva ner. Är den delen själva huvuddelen av en övning, som den är i en progressiv muskelavslappning, så kommer sedan en del där man bara får vila och njuta av avslappningen innan det är dags att ”väcka” lyssnaren och avsluta övningen. Är inte den inledande avslappningen huvudsyftet i övningen, som t.ex. i Rosenträdgården, så kommer själva övningen i ett eller ett par spår innan vilan och avslutningen.

När meditationerna finns tillgängliga för er på det här sättet ger det er möjlighet att korta och förlänga dem efter behov och tycke vid olika tillfällen. Ni kan också mixa ihop egna meditationer med olika kapitel från olika album – både av mig och andra instruktörer.

Andra anledningen är att det blir billigare för er som vill köpa meditationen/avslappningsövningen som mp3. Jag har nämligen ingen kontroll alls över vad övningarna kostar i de digitala butikerna. Vissa tar runt 10 kr för en singel oavsett längd.  iTunes, bland andra, gör dock så att om en låt är längre än 10 minuter, så räknas den som ett album och inte en singel. Istället för att kosta 12 kr, vilket är priset på en singel, kostar meditationen istället 99 kr, vilket jag tycker är för dyrt. Genom att dela meditationen på 4-5 spår hamnar priset istället på runt 50-60 kr, vilket jag kan tycka är mer rimligt. Billigast är dock oftast att handla hos mig på hemsidan.

Planen är att i framtiden släppa delux-versioner av alla övningarna där det finns möjlighet att få med en singlemix (ej uppdelad) version av meditationen. Då går den också att streama på Spotify. Redan idag kan du dock streama både En blomma får liv, Rosenträdgården och Progressiv muskelavslappning för barn som singelmix på YouTube via min kanal eller här i webbutiken. Klicka på bilderna för meditationerna nedan så tas du till deras individuella sidor och kan lyssna på dem där.

Annons

“Det finns många sätt att leva” – Drömmen om Målajord

Här kommer ett av mina absoluta favoritavsnitt från podden Drömmen om Målajord: Det finns många sätt att leva. Maria Estling Vannestål samtalar med tre ungdomar om hur är det att vara tonåring 2016 och hur kan det bli när man följer sitt hjärta och inte bara gör som alla andra? Du kan läsa mer om podden Drömmen om Målajord i min bloggtext från den 5 oktober och se Marias TED-föredrag "Listening to your inner voice" i inlägget från dagen efter. (Texten i fetstil är länkar till inläggen). Du kan även ta del av bloggen med samma namn som podden på https://drommenommalajord.wordpress.com/  

Annons

Ted-föredraget “The power of introverts” med Susan Cain

Igår tipsade en kollega mig om ett TED-föredrag med Susan Cain som heter The Power of the Introverts. Jag har tittat på det nu på morgonen och jag som har en bakgrund inom både förskola och skola samt har studerat en hel del hälsopromotion inom arbetslivet tycker att Susan kommer med många bra synpunkter - både för hur vårt samhälle är strukturerat, samt hur skolan och arbetsplatser är uppbyggda. 

Jag har själv en ganska jämn blandning av både extroverta och introverta intressen coh drag. Jag trycker om att vara med andra människor men om jag ska varva ner och ladda om vill jag vara själv. Jag kan samarbeta med andra bra (vilket inte bara är något exroverta kan så klart) men jag är som mest kreativ när jag jobbar till största delen själv. Jag kan dock tycka att det ger bra input att med jämna mellanrum ”tänka högt” med en kollega, vän eller familjemedlem angående ett projekt jag håller på med.   

Det jag gillar med Susans föredrag är att hon lyfter vikten av att det ska finnas möjlighet att vara både och. Jag är inte regelrätt mot kontorslandskap och inte heller för det. Jag tror att det passar vissa bra och andra inte så bra. Det jag gillar är tanken på att ha möjligheten att välja.

Att vara introvert innebär inte att man är ensam och blyg och behöver hjälp att bli extroverta för att må bra eller bli framgångsrik. Jag håller med Susan om att vi behöver bli bättre på att låta människor vara som de är och ta vara på de styrkor som våra olikheter ger oss. Visste du t.ex. att många av världens mest kända ledare och innovatörer är introverta och inte extroverta som man kan tro? Och att 1/2-3 av alla människor är introverta. 

Lyssna mer på forskningen kring introvert ledarskap och vinsterna med att hitta en balans mellan dessa två.

 

Bild på Susan Cain

Läs mer om Susain Cain på www.quietrev.com

Annons

Bokrescension: En bro till framtiden: om förlust, sorg och bearbetning av Göran Gyllensvärd

Bokomslag till En bro till framtiden

Psykologen och psykoterapeuten Göran Gyllenswärd har arbetat med människor i sorg och kris i många år. Det jag tycker är bra med En bro till framtiden  är att det inte enbart är  sorgen efter en avliden närståede som berörs. Istället behandlas även förlusten av förhoppningar och relationer, husdjur och platser som också kan försätta oss i sorg. Korta enkelsidiga kapitel varvas med citat och dikter. 

Du kan läsa mer om Göran på hans hemsida: http://www.gyllensward.org

"Att få möta någon som kan ta emot vår sorg och vår berättelse är till stor hjälp. Bäst är om vi möter någon som öppet kan ta emot sorgens alla tankar och känslor utan förutfattade meningar om hur sorgen ska vara. Ingen vet ju hur vi sörjer och vad vi tänker på innan de frågar. Och det är ingen katastrof att få frågan - eller att fråga". 
- Ur En bro till framtiden s. 17.

"När livet fortsätter - trots allt - så skapas också möjligheten att åter känna mening i livet.

För livet går, vare sig vi vill eller inte. Nya dagar läggs till nya dagar. Dagar som vartefter fylls med innehåll och som vartefter kan uppskattas. Relationer som fylls med innehåll. Relationer som skapar mening. Förlusten skymmer inte längre vardagen, skymmer inte livet".
- Ur En bro till framtiden s. 97. 

Listening To Your Inner Voice med Maria Estling Vannestål

Igår skrev jag om poddcasten Drömmen om Målajord med Maria Estling Vannestål (Läs inlägget här).

Marias och mina vägar har korsats i olika sammanhang – vi arbetade på samma institution på Växjö unviersitet ett år, institutionen för engelska där jagockså studerat i tre år, och Marias dotter Sanna och jag studerade på Magisterprogrammet för översättning på Linnéunviersitetet samtidigt under 2013 – och jag är inspirerad av hennes mod, drivkraft och sociala engagemang.

I podden intervjuar Maria personer som vågat förverkliga sin egna drömmar. I ett TedX-föredrag i Växjö för några år sedan berättade Maria om hur det gick till när hon sade upp sig från ett prestigefyllt jobb på ett av Sveries universitet och började arbeta med personlig utveckling. Föredraget filmades och kan ses på YouTube. Det är på engelska och heter Listening To Your Inner Voice.

Marias logg heter precis som podcasten, Drömmen om Målajord.  Du hittar bloggen på: https://drommenommalajord.wordpress.com/

Porträttbild av Maria Estling Vannerstål

Poddtips: Drömmen om Målajord med/av Maria Estling Vannestål

Den härliga podden Drömmen om Målajord drivs av min tidigare kollega från Linnéunviersitetet Maria Estling Vannestål. Med en fil. dr i engelska och flera år i den akademinska världen i bagaget sadlade Maria för några år sedan om och blev mångsysslare. Idag är hon aktuell med sin roman Lex Katarina, barnböckerna om Lovis Ansjovis (som hon skriver tillsammans med sin dotter, och min tillika kurskamrat från översättarutbildningen, Sanna Hellberg), en nätkurs i personlig utveckling samt sin blogg och podd Drömmen om Målajord.

I podden gör Maria intervjuer med intressanta personer som förverkligat sina drömmar och deras väg dit. Jag vill verkligen varmt rekommendera dig att svänga förbi Soundcloud där du kan lyssna på intervjuerna gratis.  Drömmen om Målajord är även namnet på Marias blog. Den hittar du på https://drommenommalajord.wordpress.com/. Vill du stötta Maria kan du köpa någon av hennes böcker på Adlibris.

Fler inlägg där jag pratar om Drömmen om Målajord:

Listening to Your Inner Voice – Från den 6/10 2017

Det finns många sätt att leva – Från den 12/10 2017

Bokrescension: A Hundred Pieces of Me/Hundra omistliga ting av Lucy Dillon

För mig handlar meditation och avslappning främst om välmående. Jag har tidigare delat videoklipp med föreläsningar och föredrag och framöver kommer jag även att börja recensera böcker om hälsa och välmående eller romaner som fått mig att må bra eller att få en nyttig tankeställare/aha-upplevelse eller gett mig bra tips för livet.

Första boken ut är en roman av Lucy Dillon som jag läste för något år sedan som fick mig att må väldigt bra. Jag läste boken på engelska och då heter den A Hundred Pieces of Me. Den finns dock även utgiven på svenska av Forum och Bonnier Pocket och heter då Hundra omistliga ting. Boken handlar om Gina som efter en längre tids sjukdom och en skilsmässa måste lämna sitt stora hus och flytta in i en lägenhet. Plötsligt känns inte hennes möbler och ägodelar som om de passar in lägre. Hon bestämmer sig därför för att rensa långsamt bland sina saker och bara behålla 100 föremål av allt hon hade med sig. Det är inte rensandet och de hundra sakerna som fick mig att må bra av den här boken utan det som jag tyckte så mycket om var att Gina med hjälp av en polaroidkamera även bestämmer sig för att dokumentera 100 ögonblick som får henne att må bra. Detta påminner mig om Instagramutmaningen 101Smiles där man i 101 dagar fotograferar något som fått en att le den dagen. Jag började leta efter saker att fotografera som jag tyckte om. Särskilt när jag var ute och promenerade. Det jag tycker att det har gett mig är en blick som letar efter fina saker även när jag inte är på topp och kan ge en guldkant även till en riktigt rutten dag.

(Förtydligande: Jag menar inte här att man ska använda tankesättet för att slå undan hur man mår och tänka positivt. Jag tror inte på positiva och negativa känslor utan behagliga och obehagliga känslor. Alla känslor är lika viktiga. Känn det du känner när du känner det så blir det ofta lättare att hantera alla sina känslor. Däremot kan det vara ett bra verktyg att se fina saker och påminna oss om det bra som finns i livet när det är tufft – göra det lättare att härda ut i svåra perioder)

Annons