Utmaning för en meditationsproducent: Skriva för både nybörjare och proffs

För två veckor sedan skrev jag om att jag just nu är inne i en mycket kreativ fas när det gäller nya meditationer. Jag har många nya idéer som försöker ta form i nya manus. Det jag också skrev då är att utmaningen framför allt är att skriva så att en övning håller över tid, att en nybörjare kan lyssna på den och lika så de som lyssnat några hundra gånger redan. När jag håller kurser är det lättare. I början blir det mer prat, med detaljerade instruktioner om kroppshålling och andning, påminelser om att alla blir distraherade, det är inte hela världen, osv. jag bygger också upp ett dagdrömscenario mer detaljerat. En van mediterare upplever scenen med alla sina sinnen och får en mer levande upplevelse utan detaljerade instruktioner, det har de gjort hundratals gånger förut. Men det har inte nybörjaren gjort och de kan därför inte veta hur det fungerar – så klart.

Det finns två saker som får mig att sluta lyssna på inspelade guidade meditationer 1. ”vass” musik. Singing bowls och liknande gör fysiskt ont i mina öron. Så kallad ambient music har ofta ett väldigt elektroniskt ljud som inte alls är avslappnande för mig. Jag vill ha mjuk musik. 2. För mycket prat. Särskilt i inledningen om hur jag ska sitta, vilket förhållningssätt jag ska ha, förklaringar om hur meditation fungerar och övriga förklaringar.

Allt jag listar under punkt 2 år sådant som är jättebra när man precis börjar meditera. När man har lyssnat på vägledda meditationer en gång om dagen i 16 år… not so much. Här kommer utmaningen in. Hur får jag en övning att fungera för både nybörjaren och den som är van? Jag försöker lägga mig någonstans mitt emellan med en plan om att bloggen ska kunna bli ett stöd. Ibland gör jag också introduktionsspår till övningarna där allt sådant får hamna. Jag hoppas kunna göra det lite mer när jag fått omvandlat mig naturligt ljudisolerade klädkammare till en hemmastudio. (Läs: röjt i röran och köpt bättre utrustning). Med den utrustningen jag har nu blir det helt enkelt för mycket brus för att det ska vara publicerbart.

Progressiv muskelavslappning 2 är en övning som är skriven speciellt för dig som precis som jag gör avslappningsövningar och meditationer varje dag och som vill kunna börja övningen utan att först lyssna på fem minuters introduktion till meditation först. Vi går direkt på övningen utan några inledande krusiduller. Progressiv muskelavslappning är dock väldigt enkel, så därför kan man klara av den här versionen utan någon direkt erfarenhet, men det kan vara bra att veta hur den är upplagd. Du kan läsa mer om övningen, och lyssna på den, om du klickar på omslagsbilden nedan. Och läsa mer om Progressiv muskelavslappning i blogginlägget från den 12 juni 2017.

Spänn musklerna i en muskelgrupp och känn hur det känns när de är spända. Slappna av och notera hur det känns när de är avslappnade. Det är grundupplägget i en progressiv muskelavslappningsövning. Det är en övrning som är lätt att lära sig och går att anpassa efter sina egna behov och sin egna smak. Tekniken progressiv muskelavslappning arbetades fram på 1920-talet av Dr Edmund Jacobsson… Läs mer…

Dela inlägget:

Mer från bloggen

Kelly McGonial

https://youtu.be/RcGyVTAoXEU Har du sett TED-föredraget How to Make Stress Your Friend med Kelly McGonial? Om inte, starta videon ovan direkt. Jag har skrivit om detta

Läs mer »
Båt som seglar på ett hav

Jag har tidigare skrivit om kurser jag har läst i positiv psykologi för Barbara Fredriksson och hennes bok Love 2.0 och Positivity, vilka ger lite

Läs mer »
Annons

Nyheter

Annons