Bokrescension: Det kommer att gå över av Maggan Hägglund

Det kommer att gå över är en överlevnadsguide och en tröstebok. Det är en bok för dig som är deppad, nedstämd eller bara har tappat kontakten med livsglädjen. När livet känns insvept i ett gråsvart töcken och du inte kan på stopp på det mentala gråtregnet – då kan den här fungera som ett paraply.

 

Så börjar texten på baksidan på boken av författaren som också varit med och skrivit Drunkna inte i dina känslor och Hitta din känslostyrka bland annat. Boken är lättläst och innehåller mycket bilder och vackra foton. Den är utformad för att inte kräva för mycket av en dimmig hjärna. Det jag tycker Hägglund gör bra är att inte komma med några klyschor. Jag minns inte att jag en enda gång läste uppmaningen att man ska ”tänka positivt”. Författaren delar med sig om sina egna erfarenheter och ger mer konkreta tips på vad man kan göra medan man väntar på att den svarta hunden ska vandra vidare.

Mitt favoritkapitel är Hitta dina egna oaser där författaren rekommenderar att man ska försöka hitta små oaser som i alla fall bara för en stund kan göra det mörkret mer gråsvart än totalt nattsvart. Författaren föreslår nya upplevelser i form av enkla saker som att gå på café eller se filmer, lyssna på musik eller leta upp en plats som av någon anledning känns som en tillflyktsort. ”Även om du tycker det är skittrist och ointressant först kanske du lyssnar till en replik i 34:e minuten, eller en scen kanske fångar ditt intresse, ett ansikte väcker en känsla hos dig, en enkel intrig fångar dig en stund och det är nog.”  

Jag rekommenderar varmt boken till dig som känner det som om någon hällt en hink sirap över dig. Jag rekommenderar den också till dig som har en anhörig som kämpar med depression eller nedstämdhet. Hägglund målar på ett mycket bra sätt hur det är att vara nedstämd. 

Fler bra citat ur Det kommer att gå över

Själv tror jag att ångest är själens sätt att spy. Att säga: Nu får det vara nog. Att det inte bara är kaos och en konstig mystisk oförklarlig smärta, utan en depression ofta är logisk och därför möjlig att bearbeta.

Att ha en Svart Hund i sitt liv handlar inte så mycket om att känna sig lite nere ledsen eller sorgsen. 

När det är som värst handlar det om att inte kunna känna något alls.

Matthew Johnstone

För en utomstående kan det låta som hårklyverier. För mig var det en livsviktig kil som slogs in mellan mitt mörker och verkligheten. Det en depression sa mig var kanske inte sanning. “Det kan kännas så här men det betyder inte att det är så här”.

Fler bokrescensioner

Det tog sjutton år. Sjutton år för länge. Innan superbloggaren och artisten Viktor Frisk fick sin ADHD-diagnos fick han inte rätsida på någonting. Läs mer…

Dela inlägget:

Mer från bloggen

Kelly McGonial

https://youtu.be/RcGyVTAoXEU Har du sett TED-föredraget How to Make Stress Your Friend med Kelly McGonial? Om inte, starta videon ovan direkt. Jag har skrivit om detta

Läs mer »
Båt som seglar på ett hav

Jag har tidigare skrivit om kurser jag har läst i positiv psykologi för Barbara Fredriksson och hennes bok Love 2.0 och Positivity, vilka ger lite

Läs mer »
Annons

Nyheter

Annons