Kurs i positiv psykologi och en till föreläsning med Barbara Fredriksson

Båt som seglar på ett hav

Jag har tidigare skrivit om kurser jag har läst i positiv psykologi för Barbara Fredriksson och hennes bok Love 2.0 och Positivity, vilka ger lite annorlunda perspektiv på både kärlek och positivitet. En av de viktigaste sakerna jag lärde mig på hennes kurs, eller som jag fick bekräftat då jag länge känt likadant, är att människor som kan lite om positivt tänkande men inte ännu har skaffat sig djupare kunskaper ofta får det här med positivt tänkande om bakfoten. Likadant är det med mindfulness och vårt förhållande till tankar och känslor inom det perspektivet.

Fredriksson visar en bild på kölen av en båt. Denna kallar hon negativt tänkande och så kallade negativa känslor. Sedan går hon vidare till nästa bild där båten har fått ett segel. Detta är positivt tänkande. Båten kan inte segla utan vare sig det ena eller det andra. Likadant är det för oss. Det är ok att vara arg och ledsen, besviken och sorgsen. Det är snarare ytterst ohälsosamt att försöka slå ifrån sig detta känslor och bara vara positiv hela tiden. Det leder bara fram till en explosion av ohälsa det också.

Ilska kan driva fram positiv förändring i livet då det är en fantastiskt drivkraft. Att visa att du är ledsen kan få någon annan att inse att deras beteende kan såra någon annan. Se bara på Greta Thunberg. Inte är det hennes positiva tänkande som fick henne att sätta sig ner framför riksdagen den där dagen i augusti. Det är hennes förtvivlan och ilska som fick henne att agera och som sedan spred sig som en flodvåg över världen. Det är balansen, en övervägande positivitet, som är viktig. Inte att trycka undan allt som vi upplever som negativt.  


Annons

Idag vill jag dela med mig av en ny föreläsning med Fredrickson från oktober 2018 som ligger på MIT Media Lab. MIT är ett känt universitet i USA och står för Massachusetts Institute of Technology. 

Kursen jag läste

Skulle du vilja läsa den kursen jag läste? Då kan du klicka dig visare till den direkt här till höger (nesan på mobil). Den ges via platformen Cousera. Coursera tillhandahåller kurser som ges på vanligt sätt vid högskolor och universitet världen över. Föreläsningar är filmade och inlämningsuppgifter lämnas in och prov görs via platformen. Man får inte några högskolepoäng, men kan få intyg på slutförande av kursen.

Tidigare inlägg om Fredrikssons böcker och forskning

Meditationsteknik som ofta används inom positiv psykologi

Kärleksfull vänlighet (även kallad metta bhavana) är en mediationsteknik som man ofta lär ut på kurser i positiv psykologi. Den omnämns också i en bok jag håller på och läser just nu om självmedkänsla. Forskning visar att mediationstekniker som kultiverar medkänsla och vänlighet mot både oss själva och andra inte bara påverkar våra relationer och vår självkänsla positivt. Det kan också få fysiska effekter i kroppen. Nedan kan du klicka dig vidare till de guidade mediationer som jag har gett ut på svenska baserade på denna meditationsteknik.  

Dela inlägget:

Mer från bloggen

Kelly McGonial

https://youtu.be/RcGyVTAoXEU Har du sett TED-föredraget How to Make Stress Your Friend med Kelly McGonial? Om inte, starta videon ovan direkt. Jag har skrivit om detta

Läs mer »
A Pure Embrace omslag

A Pure Embrace är komponerad av Christopher Lloyd Clarke. Musiken är varm och helt fri från klockor, slag på gonggongar eller andra distraherande eller vassa

Läs mer »
Annons

Nyheter

Annons