Ny bloggserie: Bakom bakgrundsmusiken

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin

När man ska ge ut en guidad meditation eller avslappningsövning så lyfter det hela upplevelsen om man använder sig av bakgrundsmusik. Det många inte tänker på är att det är inte så att man bara kan välja vilken låt man vill och använda den. Det är att begå upphovsrättsbrott. Man måste alltså ha tillåtelse från den rättsmässiga ägaren till den musik man vill använda. Oftast är det kompositören. Många kompositörer säljer så kallade royalyfria licenser till sin musik. Det innebär att man betalar en summa för att få använda musiken i kombination med voiceovers i videos eller ljudfiler. Ofta vill upprättinnehavaren att man skriver att det är han eller hon som har komponerat verket man använder när man beskriver sin meditation på hemsidan eller på YouTube. Däremot avsäger sig kompositören att få mer royalties kopplat till antal spelningar eller nedladdningar. Det kan kosta allt från några hundralappar till flera tusentals kronor per minut att köpa en licens. Jag brukar betala ungefär 250-1000 kr för rättigheten att använda en låt som är 15-30 minuter lång. Vill jag sedan ha olika versioner av låten – t.ex. en grundversion, en med thetavågor, en med deltavågor osv. så får jag köpa rättigheterna till de andra versionerna också separat. Jag tänkte att det kanske kan vara intressant att höra med om den bakgrundsmusik jag har använt till mina olika meditationer, vem kompositören är osv. Därför kör jag nu igång med en ny bloggserie: Bakom bakgrundsmusiken. Där berättar jag lite mer om kompositören och låten och på vilka meditationer och avslappningsövningar du kan höra musiken. Stay tuned.

Några av mina guidade meditationer och avslappningsövningar

Bildlänk till Metta-meditation för självkärlek
Metta-meditation för självkärlek
Andingsmeditation 1
Andningsmeditation 1
Korta kroppsscanningar
Korta kroppsscanningar
Bildlänk till Metta-meditation med mina favoritfraser
Metta-meditation med mina favoritfraser

Dela inlägget:

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin

Mer från bloggen

A Pure Embrace omslag

A Pure Embrace är komponerad av Christopher Lloyd Clarke. Musiken är varm och helt fri från klockor, slag på gonggongar eller andra distraherande eller vassa

Läs mer »

Idag vill jag tipsa om bra avslappningsmusik av SPA Music. När jag satt och letade efter en annan artist på Spotify snubblade jag över denna

Läs mer »

Nyheter