Ny bloggserie: Bakom bakgrundsmusiken

När man ska ge ut en guidad meditation eller avslappningsövning så lyfter det hela upplevelsen om man använder sig av bakgrundsmusik. Det många inte tänker på är att det är inte så att man bara kan välja vilken låt man vill och använda den. Det är att begå upphovsrättsbrott. Man måste alltså ha tillåtelse från den rättsmässiga ägaren till den musik man vill använda. Oftast är det kompositören. Många kompositörer säljer så kallade royalyfria licenser till sin musik. Det innebär att man betalar en summa för att få använda musiken i kombination med voiceovers i videos eller ljudfiler. Ofta vill upprättinnehavaren att man skriver att det är han eller hon som har komponerat verket man använder när man beskriver sin meditation på hemsidan eller på butiker. Däremot avsäger sig kompositören att få mer royalties kopplat till antal spelningar eller nedladdningar. Det kan kosta allt från några hundralappar till flera tusentals kronor per minut att köpa en licens. Jag brukar betala ungefär 250-1000 kr för rättigheten att använda en låt som är 15-60 minuter lång. Vill jag sedan ha olika versioner av låten – t.ex. en grundversion, en med thetavågor, en med deltavågor osv. så får jag köpa rättigheterna till de andra versionerna också separat. Jag tänkte att det kanske kan vara intressant att höra med om den bakgrundsmusik jag har använt till mina olika meditationer, vem kompositören är osv. Därför kör jag nu igång med en ny bloggserie: Bakom bakgrundsmusiken. Där berättar jag lite mer om kompositören och låten och på vilka meditationer och avslappningsövningar du kan höra musiken. Stay tuned.

Några av mina guidade meditationer och avslappningsövningar

Dela inlägget:

Mer från bloggen

Kelly McGonial

https://youtu.be/RcGyVTAoXEU Har du sett TED-föredraget How to Make Stress Your Friend med Kelly McGonial? Om inte, starta videon ovan direkt. Jag har skrivit om detta

Läs mer »
Båt som seglar på ett hav

Jag har tidigare skrivit om kurser jag har läst i positiv psykologi för Barbara Fredriksson och hennes bok Love 2.0 och Positivity, vilka ger lite

Läs mer »
Annons

Nyheter

Annons