Vägledd dagdröm – Mall för dagdrömsmeditation

Tidigare har jag diskuterat hur vi bör översätta guided imagery på svenska. Mitt förslag är vägledd dagdröm och dagdrömsmeditation. Vägledd dagdröm är en mer bokstavlig översättning an det senare och passar in när meditationstekniken utförs tillsammans med någon annan. D.v.s. när någon annan vägleder meditationen. Men, man kan faktiskt också använda sig av den här tekniken själv och då tycker jag det känns lämpligare att kalla det en dagdrömsmeditation. Här kommer en mall för en sådan meditation.

Bestäm dig för var du ska vara, om du ska sitta eller ligga ner osv. Känner du att det känns bra att blunda så kan du göra det, men annars går det lika bra att ha dem både halvöppna och öppna. Vill du kan du också sätta på avslappnande musik som du tycker om.

Gör någon form av avslappningsövning för att varva ner. Det kan vara bara att ta några djupa andetag tills man känner att man börjas slappna av. Det behöver inte vara svårare än så. Dock passar även kroppsscanningar, progressiva muskelavslappningar , växelvis andning och andra mer generella avslappningsövningar och andningsövningar jättebra som inledande avslappningar innan en dagdrömsmeditation.

När du känner att du kommit ner i varv så låtsas att du är på ett ställe som tilltalar dig. Du kan ha valt ut platsen innan, eller så kan du låta din fantasi skapa den efter hand. Det kan vara en plats som finns i verkligheten eller något helt påhittat. När du väl är här följer du bara din egen instinktiva vilja. Vill du lägga dig ner och vila i solen under hela meditationen så går det bra. Vill du går runt och undersöka platsen så gör det. Kanske kommer din fantasi att flytta dig vidare till en annan plats. Det går också bra. När du känner att du är klar, kan du bara avsluta meditationen. Vissa vill sträcka på sig lite försiktigt och röra på kroppen lite för att väcka den, eller bara sitta kvar och landa lite innan de går vidare med sin dag.

Svårare än så här behöver det inte vara. Och man behöver inte hålla på i en halv evighet heller. Det kan absolut räcka med 5-10 minuter när du känner att du har lust och tid.

Bra att tänka på:
Det finns massor med förstå-sig-på-are som hävdar att man måste göra på det ena eller andra viset när man mediterar. Ett visst sätt att meditera kanske passar just de som utvecklat den meditationen, men det passar absolut inte alla. Gör som du vill, det finns ingen meditationspolis som kommer och tar dig om du gör “fel”. I så fall hade jag varit anhållen och inburad i finkan flera gånger om då jag eftersom jag alltid mött “så ska du absolut inte göra” från meditationsledare med att göra precis tvärtemot. Och det har alltid gått alldeles utmärkt.

Your Special Place

Meditationen jag har beskrivit ovan har jag också spelat in. I skrivande stund finns den inte utgiven på svenska ännu (Det kommer senast strax efter årsskiftet 2016/2017). Du som kan engelska kan dock söka på Sophie Grace Meditations Spotify, iTunes, Google Play, eller vilken musiktjänst du nu föredrar så hittar du den där under namnet Your Special Place. Meditationen är uppdelad i tre delar. Gör du meditationen i sin helhet så lyssnar du på dessa tre spår efter varandra i den ordning de kommer på skivan. Vill du göra meditationen längre så byter du ut spår 2 mot skivans bonusspår. Du kan också välja spår från andra skivor och ersätta den inledande avslappning med när och om du vill ha lite variation.

Dela inlägget:

Mer från bloggen

Kelly McGonial

https://youtu.be/RcGyVTAoXEU Har du sett TED-föredraget How to Make Stress Your Friend med Kelly McGonial? Om inte, starta videon ovan direkt. Jag har skrivit om detta

Läs mer »
Båt som seglar på ett hav

Jag har tidigare skrivit om kurser jag har läst i positiv psykologi för Barbara Fredriksson och hennes bok Love 2.0 och Positivity, vilka ger lite

Läs mer »
Annons

Nyheter

Första titeln på franska!

Idag firar jag att Meditation för fysisk avslappning finns på fyra språk. Det senaste tillskottet är franska. Den franska titeln är Méditation détente physique. Igår

Läs mer »
Annons