Vägledd dagdröm: Vad är det? (med en bounsdefinition av hypnos)

Vägledd dagdröm eller dagdrömsmeditation (eng. guided imagery) är min absoluta favoritteknik bland alla meditationsteknikerna. Det är en mycket enkel teknik som går snabbt att lär sig. I min kontakt med personer som vill lära sig meditera upplever jag att personer som upplever mycket stress, är deprimerade eller har dålig självkänsla eller dåligt självförtroende har lättare att känna sig kapabla och hitta ett lugn med vägledd dagdröm än med mindfulness-meditation. Med detta menar jag inte att mindfulness-övningar är dåliga, inte alls. Meditation är bra för alla, men det innebär inte att alla typer av meditation passar alla. Man måste inte gilla att sitta och fokusera på sina andetag i tio minuter varje dag. Det är ok att tycka att det är det tråkigaste som finns. Det gör inte att man är dålig på att meditera. Det betyder bara att mindfulnessövningar och andra meditationstekniker som också har sin grund inom Buddhismen inte är något för dig. 55 % av alla människor på jorden har ett visuellt inlärnings- och uttryckssätt. Andra är med auditiva eller kinestetiskt lagda. Är du som jag visuellt dominant så är chansen stor att du kommer att älska Vägledd dagdröm, och även den närbesläktade tekniken självhypnos (nej, hypnos är inte det man håller på med när en hypnotisör får andra att kackla som en höna varje gång hen säger ett visst ord på tv – men det är en diskussion för en annan gång). Vad är det då? Den vanliga beskrivningen av tekniken är att det är meditationer som bygger på visualiseringar. Andra är att det handlar om att försätta sig i särskilda mentala tillstånd. Auktoriteter på meditationstekniker säger att, ja, visst, dessa element finns med, men det är inte korrekt att använda det som definition av vägledd dagdröm. Ja, man använder sig av visualiseringar (tänk på hur man använder sig av målbilder inom idrotten) men det är inte det enda. Man använder sig av alla sina sinnen: hörsel, känsel, lukt och smak så väl som synen. Jag föreslår att du tittar på min mall för en vägledd dagdröm (se här) för att få en uppfattning om hur ett dagdrömsscenario kan te sig. Meningen är i alla fall att man förutom upplever något visuellt även kan ha fysiska upplevelser som att man verkligen känner doften av blommor, värmen av solen, hör fåglar sjunga o.s.v. Genom den upplevelse man skapar i sitt medvetande kan man sedan göra en massa olika saker. Det går alldeles utmärkt att bara använda sig av dagdrömsmeditation för att vila, varva ner eller hantera stress. Då kan det vara så enkelt att man låtsas att man är på en vacker lugn plats en stund. Kanske vill man förställa sig att man ligger och vilar på en strand eller blomsteräng en stund där fantasin och ditt känslominne (mer om detta i nästa inlägg) för in ljudet av havsvågor, känslan av solen på din hud o.s.v. Man kan också använda vägledd dagdröm för att hantera olika känslor eller bearbeta olika problem. Vägledd dagdröm har visat sig effektivt för att minska värk och för att bearbeta trauman (särskilt med barn). När det används på detta sättet är gränsen mellan vägledd dagdröm och hypnos/självhypnos hårfin. Vissa menar att det är i princip samma sak. Jag är benägen att hålla med då jag i många fall inte kan hitta någon större skillnad mellan dessa tekniker annat än själva avslappningsprocessen. Jag kan personligen uppleva att jag kanske är ett snäpp mer avslappnad när jag lyssnar på än självhypnosmeditation än en vägledd dagdröm. Jag hoppas inte detta avskräcker dig från att prova vägledd dagdröm. Hypnos, den formen av hypnos som man kallar hypnoterapi, är bara ett annat ord för att man är mycket djupt avslappnad och vi upplever sådana tillstånd flera gånger varje dag. Att man kör på autopilot till jobbet, du vet när man helt plötsligt är framme utan att veta hur man kom dit och hoppas att man inte kört mot rött någon gång på vägen, det är att vara i ett hypnotiskt tillstånd. Igen kan få någon annan att göra något man inte vill. Däremot kan man lättare se sig själv något mer objektivt under hypnos och även vägledd dagdröm (känslorna kan dock lättare ta överhanden och kräva väldigt mycket uppmärksamhet i den senare tekniken). Jag upplever själv att jag ska mer titta på mina tankar och känslor mer objektivt och komma vidare med både tankar och känslor på grund av det. Skillnaden mellan självhypos och hypnos då. Jo, självhypnos kan man göra själv genom att lyssna på en inspelning. Hypnos/hypnoterapi gör du med en terapeut. Mer avancerat än att man använder visualiseringar och även sina andra sinnen för att slappna av och/eller behandla olika problem/trauman eller bygga en positiv inställning till något är det alltså inte. Tekniken går också väldigt bra att använda oavsett om man vill sitta och meditera länge eller bara en kort stund. Vill du prova en vägledd dagdröm rekommenderar jag mina meditationer Rosenträdgården och En blomma får liv. Kan du söka på Sophie Grace Meditations och prova meditationen Your Special Place.

Mina dagdrömsmeditationer

Jag har hitintills gett ut två vägledda dagdrömsmeditationer på svenska och två på engelska (varav den ena är en översättning av den svenksa övningen Rosenträdgården). Nedan kan du lyssna på dem via min YouTube-kanal. Alla dessa guidade meditationer finns även på Spotify, iTunes, Apple Music m.m. 

Läs mer om Rosenträdgården

Läs mer om En blomma får liv

Läs mer om Your Special Place på Sophie Grace Meditations hemsida www.sophiegrace.net

Dela inlägget:

Mer från bloggen

Kelly McGonial

https://youtu.be/RcGyVTAoXEU Har du sett TED-föredraget How to Make Stress Your Friend med Kelly McGonial? Om inte, starta videon ovan direkt. Jag har skrivit om detta

Läs mer »
Båt som seglar på ett hav

Jag har tidigare skrivit om kurser jag har läst i positiv psykologi för Barbara Fredriksson och hennes bok Love 2.0 och Positivity, vilka ger lite

Läs mer »
Annons

Nyheter

Annons